Radio Sky_Party 2009

Radio Sky_Party 2009
Logo Radio Sky_Party - Galileovské nociViete že obloha je veľkým rádiom? Príroda nám okrem okna vo viditeľnej časti elektromagnetického žiarenia - svetla, otvorila okno i v rádiovej oblasti. Prostredníctvom rádiových vĺn generovaných fyzikálnymi procesmi vo vesmíre môžeme sledovať životné osudy hviezd alebo i celých galaxii. V dvadsiatom storočí boli rádio astronomické pozorovania doménou profesionálov. Digitalizácia a nové informačné technológie sprístupnili túto oblasť výskumu i astronómom amatérom.

Prvý rádioastronomický seminár pre astronómov amatérov sa uskutočnil v dňoch 23 až 25. októbra 2009 vo hvezdárni v Partizánskom.
Tridsiatka záujemcov o rádio astronómiu si prišla nielen vypočuť prednášky od zanietených ľudí pre túto oblasť, ale hlavne vymeniť si svoje skúsenosti a prvé pozorovania - záznamy s odpočúvania Slnka a vesmíru.
Matúš KockaPreto i program bol zostavený na základe požiadaviek samotných účastníkov podujatia. Prvý deň bol viac menej nastavený na príchody jednotlivých účastníkov. Keďže sa jednalo o medzinárodný seminár, desiatka účastníkov bola z Českej republiky, program začal až v neskorých nočných hodinách. Prvá prednáška zdanlivo nesúvisela s programom. Prednášateľ Matúš Kocka nám porozprával o svojom trojmesačnom pobyte v Kalifornii, USA. Tam pracoval v California Institute of Technology - CALTECH na vývoji vesmírnej sondy. Matúš Kocka je inak študent astrofyziky na Masarykovej univerzite v Brne a zároveň pracovníkom na Astronomického ústavu ČAV v Ondřejove v skupine Astrofyziky vysokých energií. Prednáška pod názvom California - To pravé miesto pre astronómiu, upútala poslucháčov nielen obrazom, ale hlavne zanietením a hlbokou znalosťou prostredia, kde sa prednášateľ pohyboval a podieľal na príprave kozmických projektov.
Ing. Pavol Zigo Phd.Druhý deň začal prednáškou Ing. Pavla Ziga, Phd. o radarovom pozorovaní meteorov v Astronomickom a geofyzikálnom observatóriu v Modre. Prostredníctvom prednášky sa poslucháči mohli dozvedieť veľmi veľa informácii, ktoré môžeme získať z radarových ozvien častíc, ktoré sa uvoľnili pri lete meteoru zemskou atmosférou. Bolo veľmi zaujímavé počúvať profesionála, ktorý jazykom vedy podal obraz o jednej z metód, prostredníctvom ktorej môžeme sledovať zánik častíc medziplanetárnej hmoty v zemskej atmosfére.
Ďalšie dopoludňajšie prednášky už boli v réžii amatérskych rádioastronómov. Ako prvý dostal priestor Rudolf Slošiar. Jeho prvá prednáška bola venovaná pozorovaniu slnečnej aktivity prostredníctvom SID monitora (z anglického Sudden Ionospheric Disturbance -.náhla ionosférická porucha). Toto zariadenie monitoruje stav ionosférickej vrstvy našej atmosféry. Keďže žijeme v heliosfére našej najbližšej hviezdy, Slnka, dokážeme aj nepriamo prostredníctvom vrstiev zemskej atmosféry monitorovať slnečnú činnosť. Vo svojom vystúpení popísal vývoj SID monitora a dokumentoval prvé výsledky svojich pozorovaní.
Rudolf Slošiar žije v Bojniciach a na jeho dvore dominuje 3,2 metrová parabolická anténa, ktorú si vlastnoručne zhotovil.Rudolf Slošiar
Na jeho prednášku nadviazalo vystúpenie študenta Hlohovského gymnázia Jána Karlovského, ktorý popísal svoj SID monitor a jeho merania, ktoré robí v rámci svojej stredoškolskej odbornej činnosti.

Popoludní Ladislav Bálint, predstavil svoju SMRST (Small Meteor Radio Scatter equipmenT) - pasívny radar na rádiové pozorovanie meteorov. V krátkej prezentácii priblížil jeho montáž a výsledky prvých pozorovaní, s ktorými sa čitatelia môžu bližšie oboznámiť na stránke www.meteory.sk .
Potom slovo opäť dostal spoluorganizátor tohto podujatia Rudolf Slošiar, ktorý vo svojom druhom vystúpení oboznámil poslucháčov o svojom pozorovaní a detekcii medzihviezdneho neutrálneho vodíka a dopplerovho posunu v čiare H1. V časovom limite do detailu popísal úpravu svojho rádioteleskopu, ku ktorej musel pristúpiť, aby mohol vykonať uvedené pozorovania. Tie dokumentoval grafickým výstupom, ktoré jednoznačne dokazovali prítomnosť neutrálneho vodíka v medzihviezdnom priestore.
Ing. Pavol Ďuriš prezentoval softvérovo definované rádio, SDR-USRP alebo aj prijímač budúcnosti, ktorý je skonštruovaný na základe najnovších technológii, ktoré sa premietli i do rádioastronómie.
Univerzálne softvérové rádio umožňuje vytvoriť softvérové rádio pomocou akéhokoľvek počítača prostredníctvom špeciálnych kariet, ktoré sú určené pre rôzne frekvenčné pásma.

RádioteleskopyV druhej časti svojej prednášky predviedol svoj robotizovaný instantný 1,5 metrový IP rádio teleskop pre každého. Okrem toho, že predviedol jeho funkčnosť do detailu, popísal jednotlivé hardvérové súčasti potrebné na jeho zostavenie. Ukázal nám, že z bežne dostupných súčiastok sa dá postaviť zariadenie schopné podávať kvalitné výsledky v rádioastronómii.

Večer patril opäť Matúšovi Kockovi, ktorý svojou prednáškou uviedol poslucháčov do oblasti záhad vesmíru v tvrdom röntgene. Prednáška vyvolala veľký ohlas a bola doplnená obrazovou sekvenciou, ktorá vhodne doplnila rozprávanie.
V rámci neoficiálneho programu boli predstavené aktivity nového občianskeho združenia „Slovenskej organizácie pre vesmírne aktivity" alebo SOSA - Slovak Organisation for Space Activities. Cieľom združenia je popularizovať vesmírny výskum na Slovensku, propagovať a organizovať študentské vesmírne aktivity a v konečnom dôsledku aktívne podporovať prijatie Slovenskej republiky do Európskej vesmírnej agentúry ESA a Európskeho južného observatória ESO.
Program potom pokračoval kuloárnymi diskusiami podľa záujmu účastníkov.
V nedeľu sa väčšina účastníkov vybrala do 30 kilometrov vzdialených Bojníc, kde má svoje rádioastronomické observatórium Rudolf Slošiar. Okrem SID monitora mohli účastníci exkurzie vidieť v akcii 320 centimetrovú parabolu pri detekcii už spomínaného medzihviezdneho neutrálneho vodíka v oblasti 21 cm, ako i testovacie zariadenie v rámci nového projektu LOFAR.

Fotogaléria

21 fotografií