ESA 2016

Ebicykel Slovenských Astronómov
XXIII. ročník  – „ Triangulum “

    Ďalší ročník ESA v tomto roku zavítal na Slovensko-Moravské pomedzie po trase Partizánske, Púchov, Kasárne, Ostrava, Valašské Meziříčí, Vyškov a Nová Bošáca. V termíne od 23. do 29. 7. 2016 sme navštívili tri hvezdárne, astronomické pozorovateľne a iné zaujímavé miesta po trase. Počasie bolo príjemne letné, ale trocha nás potrápili búrky. Náš pelotón mal 17 cyklistov a k tomu vodiča sprievodného auta.


    Prvý deň sme mali pred sebou náročnú trasu s veľkým prevýšením cez Strážovské vrchy. Spočiatku sme jazdili po ceste smerom na Bánovce nad Bebravou cez Uhrovec s krátkou zastávkou v rodnom dome Ľ. Štúra a potom prechodom cez hrebeň do Valaskej Belej.

Na lúke v Strážovských vrchoch

Po krátkom odpočinku sme sa vydali krásnym prostredím Strážovských vrchov cez Zliechov a ďalej dolinou Bieleho potoka až do Púchova. Hlad nás dohnal až do mesta, kde sme konečne po celodennom putovaní našli teplé jedlo. Aj keď záver trasy bol v Púchove, nás ešte čakala malá zachádzka do Dohňan, kde sme absolvovali prehliadku astronomickej pozorovateľne pána Formánka. A nebola len jedna, pretože na jeho pozemku sa nachádzajú hneď dve pozorovateľne, ktoré si postavil so svojím synom.

V Dohňanoch u Formánkovcov

Po návšteve sme sa vrátili do Púchova, kde nás už očakávali členovia Eko-astro klubu pod vedením pána Riečičára. Tí pre nás pripravili nocľah v telocvični miestneho Gymnázia a navyše aj večerné pohostenie spojené s besedou o astronómii v regióne. Spať sme sa veľmi neponáhľali, lebo ráno nás čakala krátka trasa.

    Po rannej hygiene a posilnení pred cestou sme vyrazili okolo Nosickej priehrady cez kúpele Nimnica a Marikovskou dolinou hore na hrebeň Javorníkov. V Dolnej Marikovej sme doplnili tekutiny a neskôr ešte pred stúpaním sme sa aj najedli v penzióne Eva-Mária. Záverečné stúpanie bolo síce náročné, ale celkom krátke a po hrebeni sme vystúpali až na Malý Javorník, kde sme sa zastavili a dopriali si prvú tohtoročnú ochutnávku čučoriedok.

Pauza na Malom Javorníku

Ďalej sme šli cez Stratenec, kde je rozhľadňa z ktorej sme mali krásne výhľady nielen na Slovensko, ale aj na Moravské Beskydy. Pokračovanie po hrebeni bolo už len príjemným zakončením cesty, pretože pod Veľkým Javorníkom sa nachádza turistická oblasť Kasárne, kde sme mali zabezpečené ubytovanie. Po príjazde na Kasárne sme stihli ešte oneskorený obed v horskom hoteli Hájenka. V turistickej ubytovni nás privítala príjemná chatárka pani Nevídalová, ktorá sa o nás dobre postarala. Do večera bolo ešte ďaleko a preto sme okrem prípravy na večernú opekačku stihli pozrieť aj dojazd TDF do Paríža.

Večerná opekačka na Kasárňach

Posedenie pri ohni bolo veselé, lebo sa pri ňom oslavovali meniny niektorých účastníkov ESA. Neskôr nás dažďové prehánky zahnali do chaty a tak sme si ešte pred spánkom pozreli video s našim putovaním po Čechách z minulého roku.

Pred štartom z Kasární

    Tretia etapa nášho putovania smerovala do Ostravy.  Ráno nás zobudilo slniečko, ktoré síce veštilo pekný deň, ale predpoveď nebola až tak priaznivá. A tak sme sa po raňajkách vydali na cestu zjazdom do Makova a potom pre zmenu stúpaním na Kelčovské sedlo. Tam sme prekročili hranicu a lesnou cestou dorazili až do zimného turistického strediska Bílá. Po ceste bolo hmlisto, vytvárali sa oblaky a preto sme pokračovali ďalej okolo vodnej nádrže Šance s prehliadkou hrádze, až do Ostravíc. Tu sme už boli niekoľkokrát, dokonca raz aj s výšľapom na Lysú horu a preto sme sa len najedli a pokračovali ďalej. Z Ostravíc vedie krásna cyklotrasa popri riečke Ostravici až do Ostravy.

Vláčik Ebicyklistov na cyklotrase

Tú sme si náležite vychutnali, aj keď na nej jedného ebicyklistu postihol defekt. Po oprave bicykla sme pokračovali k vodnej nádrži Baška pri Frídku-Místku. Bolo príjemne teplo, preto sme zakotvili pri vode a schladili svoje prepotené telá. Do Ostravy sme dorazili cez Bělský les. To sme ešte netušili aký adrenalín zažijeme prejazdom frekventovaného mosta cez Odru, ale nakoniec sme šťastlivo došli do cieľa. Tam nás už očakávali pracovníci Ostravského planetária pod vedením pána Viláška. Prehliadka sa pretiahla do neskorých nočných hodín, ale stálo to za to. Toto moderné centrum vzdelávania v sebe zahŕňa okrem planetária a hvezdárne aj experimentárium - interaktívne exponáty určené k zábavnému poznávaniu prírodných zákonov a fyzikálnych javov. No a na záver sme si v kinosále mohli vyskúšať komunikáciu s humanoidným robotom Engi.

Spoločná fotografia pred Planetároim v Ostrave

    Štvrtý deň sme vyštartovali cestou do Valašského Meziřící. Najskôr cez Klimkovice a ďalej cyklotrasou okolo Jistebnických rybníkov. V ďalšom úseku trasy sme mali najväčší zážitok pri makovom poli, ktorý sme nemohli len tak obísť a tak sme sa pristavili na kontrolu kvality makovíc. Bola výborná, čo môžu potvrdiť takmer všetci ebicyklisti. Pokračovali sme najskôr po ceste s obedom v Kuníne a potom náučnou trasou Novojičínska kopretina. V Novém Jičíne sme sa rozdelili, pričom časť ebicyklistov sa vydala k hradu Starý Jičín a zvyšok na Čerťák. To je vodná nádrž za Jičínom, kde sme sa v krásne čistej vode vykúpali a v príjemnom prostredí aj zrelaxovali. Pokračovali sme lesnými cestami až k prírodnej pamiatke Jasenice, čo je opustený a zatopený vápencový lom, ktorý sme si vďaka oploteniu mohli pozrieť len z diaľky. Vo Valašskom Meziříčí, kde sme dorazili celkom zavčasu, sme si najskôr pozreli zámok Kinských a potom pokračovali do cieľa etapy.

Geopark VM

Tu nás privítal pracovník hvezdárne pán Srba. Návštevu sme začali prehliadkou geologickej expozície v areáli hvezdárne a exkurziou zrekonštruovaného historického objektu Ballnerovej hvezdárne z roku 1929. Po večeri v reštaurácii, kde za nami dorazil náš dlhoročný vodič sprievodného vozidla, sme absolvovali nočnú prehliadku hvezdárne a samozrejme aj ďalekohľadov.

Pred štartom z Hvezdárne vo VM

    Piata etapa nás mala doviesť do hvezdárne vo Vyškove. Prvý úsek trasy z Valašského Meziřící po cyklotrase Bečva sme si užívali krásy prírody a pohodové šliapanie do pedálov. Krátku zastávku sme si urobili až v kúpeľnom meste Teplice nad Bečvou. Najskôr pri Kropáčovom prameni a potom pri pive na kúpeľnej kolonáde. Už sme potrebovali doplniť tekutiny a zastávka nám padla dobre. Ďalší úsek viedol cez Lipník nad Bečvou až po rybník Jadran, kde sme sa najskôr vykúpali a potom aj najedli. Cyklotrasou sme pokračovali ďalej až do Přerova, kde sme absolvovali prehliadku mesta a v cyklopredajni ešte nakúpili náhradné diely na naše tátoše.

Na Tyršovom moste v Přerove

Potom sme vyrazili na záverečný úsek trasy, ale pred nami sa začali tvoriť búrkové oblaky, čo veštilo dážď. Prešli sme cez Chropyň a zastavili sa až Nemčicích nad Hanou, kde bola plánovaná návšteva reštaurácie a skorá večera. Už počas nej sme videli ako sa blíži búrka, preto sme sa nezdržiavali a pri slabom daždi, teraz už po skupinkách pokračovali až do Vyškova. Prvá skupina dorazila na miesto ešte včas, pretože sa spustila riadna búrka a oneskorenci riadne premokli. Hvezdáreň je umiestnená v areáli Dinoparku a svojou veľkosťou patrí medzi tie malé.

Pri 50cm ďalekohlade Newton vo Vyškove

Ledva sme sa tam pomestili, aj keď v pláne bolo nocovať pod hviezdnou oblohou a medzi dinosaurami, ako nám sľúbila vedúca hvezdárne pani Patáková. Absolvovali sme prehliadku hvezdárne s 50cm ďalekohľadom typu Newton a potom posedeli v družnej debate, pričom nám náladu kazila iba doznievajúca búrka. Dúfali sme, že na druhý deň bude lepšie počasie.

Dinopark Vyškov    Šiesty deň ale nezačal ideálne. Bolo zamračené a neskôr začalo mrholiť. Vyrazili sme smerom na Litenčickú pahorkatinu. Plánovaná cyklotrasa bola spočiatku asfaltová a neskôr aj blatistá po včerajšej búrke. Obec Litenčice bola poslednou zastávkou na doplnenie tekutín pred výjazdom na Chřiby. Pri ceste lesom sme našli aj hríby, ktoré sme potom večer, ako poďakovanie zanechali v Novej Bošáci. Návštevu rozhľadne Brdo sme pre nie celkom dobré počasie vynechali a rovno sa spustili dolinou na Velehrad. Tam sme okrem prehliadky pútnického miesta absolvovali aj obed. To sa už krásne vyčasilo a ukázalo sa aj slniečko.

Pri soche cyklistky v Uherském Hradišti

Tak sme vyrazili cyklotrasou až do Uherského Hradišťa, kde sme sa odfotili pri soche cyklistky a pokračovali ďalej cez Nivnice na pohorie Bielych Karpát. Na hrebeni nás dostihla búrka pred ktorou ušli len tí najrýchlejší cyklisti.

Pohoda pred búrkou v obci Nivnice

Zvyšok pelotónu dorazil do cieľa etapy v daždi. Ale prekvapenie, aj keď plánované, nás čakalo až v miestnom pohostinstve, kde pre nás riaditeľka ZŠ pani Verešová, zabezpečila teplú večeru. Neskôr sme sa presunuli do Základnej školy v ktorej sme nocovali. Posledný spoločný večer sme strávili športovo - spoločenským programom pri stolnom tenise a pive. O to lepšie sa nám potom zaspávalo.

V daždi do Novej Bošáce    Posledný deň bol v pláne výjazd na Panskú Javorinu s rozhľadňou, ktorý mal zavŕšiť naše horské etapy. Po predchádzajúcich dažďoch sme ale zmenili smer a z Nového Mesta nad Váhom pokračovali po ceste na Beckov. Pod hradom sme si urobili krátku zastávku a popod Považský Inovec vyrazili cez Mníchovu Lehotu a vedľajšími cestami pokračovali na Svinnú a Bánovce nad Bebravou. Odtiaľ sme sa vracali cestou, ktorú sme už absolvovali v prvý deň, až do Hvezdárne v Partizánskom. Po šťastnom návrate do cieľa nášho cyklistického putovania sa účastníci pobalili a rozpŕchli do svojich domovov.

Ukončenie 23. ročníka ESA

 Po trase sme najazdili v priemere okolo 600  kilometrov a tí najlepší ešte omnoho viac.

Ján Horňák