Perzeidy 2018

Perzeidy 2018

 Perzeidy prichádzajú presne

Ako už po mnohé storočia, aj tentoraz meteorický roj Perzeíd vyvrcholí okolo 11. až 13. augusta.

Romantikov, nočných strážnikov, hvezdárov a všetkých milovníkov dobrého nočného neba čaká teda vrchol letnej astronomickej sezóny. Tento roj je aktívny približne od polovice júla do polovice augusta. Vďaka svojmu augustovému maximu bol tento úkaz v minulosti známy aj ako slzy svätého Vavrinca, ktorý bol umučený a upálený na hranici v Ríme 10. augusta za vlády imperátora Valeriána v roku 258. Katolíci dlho verili, že z neba padajú na zem ohnivé slzy tohto mučeníka. Meteory však nie sú ani slzy, ani padajúce hviezdy – čomu zase veria aj mnohí súčasníci. Sú to malé telieska patriace do Slnečnej sústavy (s priemernými rozmermi rádovo 0,1 mm), väčšinou kamennej povahy, ktoré pri prelete Zemskou atmosférou zažiaria. Perzeidy zanechala na trati pri svojich obehoch okolo Slnka dlhoperiodická kométa 109P/Swift-Tuttle. V tomto čase sa s nimi Zem stretáva a my môžeme pozorovať meteorický roj.

Perzeidy sú rýchle jasné meteory (do atmosféry Zeme vlietajú rýchlosťou až 59 km/s) a často za sebou zanechávajú stopu. Ich radiant (miesto na oblohe, z ktorého zdanlivo vylietavajú) je v súhvezdí Perzea, ktorý bude v čase maxima 75° nad východným obzorom. Pozorovateľ môže narátať až 70 meteorov za hodinu, okrem nich však zbadá aj iné meteory – ako sporadické (náhodné), tak aj meteory iných meteorických rojov, ktorých je teraz v činnosti hneď niekoľko (z výdatnejších spomeňme napríklad Kappa Cygnidy, či Severné a Južné Delta Aquaridy). Perzeidy rozpoznáme tak, že smer ich letu je od patričného radiantu, pričom v jeho blízkosti sú krátke a pomalé, ďalej od neho zase dlhé a rýchle.

Prajem všetkým nadšencom jasné nebo a splnenie všetkých nevyslovených želaní!

prevzaté zo zdrojaVýsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt perzeidy

Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt perzeidy

Na pozorovanie roja Perseíd si nájdite miesto desiatky kilometrov ďaleko od miest či obcí, s čo najlepším výhľadom do všetkých strán.

Pre sledovanie úkazu nie je potrebný žiaden ďalekohľad – meteory totiž vylietávajú náhodne po celej oblohe a sú dosť výrazné na pozorovanie voľnými očami. Najviac ich uvidíte na oblohe, ktorá nie je znečistená osvetlením od miest a obcí.

Pozorovanie úkazu je najvhodnejšie v ľahu, napriklad v spacáku, na lehátku a pod dekou.

Fotogaléria

5 fotografií