HST lab 2007

logo HST LAB 2007

V termíne od 10. do 18. augusta 2007 sa vo Hvezdárni v Partizánskom konal už tretí ročník letného astronomického tábora pod názvom Hviezdna Stanica Teenager - Letné astronomické bádanie. Zúčastnilo sa na ňom 18 mladých zanietených astronómov.

Tento ročník bol prvý s medzinárodnou účasťou Michaela Imma z Nemecka. Hlavným cieľom tohto tábora bol meteorický roj Perzeíd. Ten pochádza z prúdu častíc kométy 109P Swift-Tuttle, ktoré pri dopade na Zem zhoria v atmosfére a zanechávaju tak charakteristickú svetelnú stopu. Mladí astronómovia boli rozdelení do 4 skupín a každá sledovala určenú časť oblohy. Každý meteor sa zaznamenával a zapisoval. Na konci tábora sa to vyhodnocovalo.

Perzeidy však neboli jediným prekvapením. Deti sa oboznámili so základmi fyziky pomocou fyzikálnych pokusov, ktoré robil prom.fyz Jozef Bezák z Nového mesta nad Váhom. O planétkach a asteroidoch hovoril Mgr. Peter Kušnirák (objaviteľ planétky Partizánske) z Ondřejovskej hvezdárne. Dalším hosťom, ktorý priblížil deťom astronómiu bol Mgr. Marek Buček z Bratislavy. Zakresľovaním mrakov, meraním teploty, smeru vetra a poznávaním počasia ich sprevádzal pracovník hvezdárne Valentín Korinek.
Deti si počas tábora mohli vyskúšať postaviť vlastnú raketu, čo sa im aj nakoniec podarilo pod vedením raketového modelára Jozefa Jašša. Dálšími zaujímavými hosťami boli Pavol Ďuriš z Bratislavy, ktorý rozprával o pozorovaní na Kanárskych ostrovoch a zaujímavé bolo tiež rozprávanie Pavla Meluša z Partizánskeho o digitálnej fotografii. A nad tým všetkým držal patronát riaditeľ našej hvezdárne Vladimír Mešter.