ESA 2002

Ebicykel Slovenských Astronómov 2002

„Kolonický meter“ 

     Aj keď je pohodlnejšie cestovať autom alebo vlakom, predsa len pohľad na svet zo sedadla bicykla je krajší. A preto každý rok nasadne skupina bicyklovaniachtivých astronómov na svoje tátoše a vyrazia na putovanie po astronomických zariadeniach. Tohtoročný Ebicykel mal hlavný cieľ trasy - ďalekohľad s priemerom jedného metra. Ten, ako vieme sa nachádza na Kolonickom sedle a preto sme naše putovanie nazvali „Kolonický meter“.

     Prvá etapa ako vždy začínala vo Hvezdárni v Partizánskom. Zároveň bola najdlhšou na celej trase. Cesta do Rimavskej Soboty bola dlhá asi 170 kilometrov a na trase sme hneď v úvode mali sedlo na Veľkom poli v nadmorskej výške 650 metrov. To bolo zároveň najvyšším bodom celého ebicykla. Po ceste sme si ešte pozreli vlakovú súpravu úzkorozchodnej železnice vo Vígľaši, ktorá je vystavená ako technická pamiatka. Ostatné zastávky boli už len na občerstvenie a doplnenie chýbajúcej energie cyklistov. Večer čakala vo hvezdárni na upachtených cyklistov odmena, voda a postele. Okrem obhliadky hvezdárne sme stihli doplniť potrebné tekutiny a opiecť špekáčiky na prírodnom ohnisku.

     Druhý deň sme odpočinutí vyrazili na cestu, ktorá merala asi o 50 kilometrov menej. Hneď za Plešivcom sme odbočili na vedľajšiu cestu, ktorá nás doviedla na Silickú planinu. Menšiu zachádzku sme absolvovali peši, lebo sme si chceli pozrieť Silickú ľadovú jaskyňu. Ďalšou zaujímavosťou po trase bola Zádielska dolina v krasovej oblasti s turistickým náučným chodníkom. Vo večerných hodinách sme dorazili do Medzevskej hvezdárne, kde sme okrem iného, absolvovali pozorovanie objektov nočnej oblohy.

     Ďalšia etapa nás viedla okolo Košíc do Slanských vrchov, kde sme sa nad obcou Slanec pokochali pohľadom na zrúcaniny hradu. V obci Sečove sme sa najedli v príjemnom prostredí reštauračného zariadenia. Hvezdáreň v Michalovciach je umiestnená v parku nad mestom. Tu sme sa dozvedeli veľa informácií o práci astronómov ako aj ich aktivitách pre široké masy obyvateľstva.

     Štvrtá etapa nás mala priviesť na hlavné miesto nášho putovania a to do astronomického observatória na Kolonickom sedle, ktoré je vysunutým pracoviskom hvezdárne v Humennom. Po ceste okolo Zemplínskej šíravy a Sobraniec sme odbočili na vedľajšiu cestu do obce Ubľa, v ktorej sa nachádza hranica s Ukrajinou. To bolo zároveň najvýchodnejším miestom Slovenska, ktoré sme za 9 rokov trvania ESA navštívili. Potom nás čakalo záverečné stúpanie na Kolonické sedlo.

Nevšedný zážitok z pohľadu na najväčší ďalekohľad u nás, nám pokazila správa, že optika tohto obra nie je ešte hotová a teda sa pomocou neho nedá pozorovať. Čo pre organizátorov ebicykla znamená, že v blízkej budúcnosti sa sem ešte budeme musieť vrátiť aj keď po inej trase.

     Nasledujúci deň sme odložili bicykle a vydali sa na pešiu túru na Sninský kameň a k prírodnému jazeru pomenovanému Morské oko.

     Posledná etapa viedla cez mesto Humenné popod zrúcaninu hradu Čičava znova do Slanských vrchov. Cez Herľanské sedlo vo výške 640 metrov nad morom sme sa zviezli do Herľian, kde nás mala čakať erupcia známeho gejzíru. Ale nečakala. Oproti predpovedi nastal výtrysk asi o hodinu skôr a tak sme prišli aj o tento nevšedný úkaz. V Košickom CVČ Domino nás už netrpezlivo očakávali pracovníci planetária, v ktorom nám predviedli možnosti a výhody umelej hviezdnej oblohy.

     A tu sa 9. ročník Ebicykla Slovenských Astronómov skončil. Väčšina účastníkov vymenila bicykle za iné dopravné prostriedky a vydali sa domov. Našli sa aj takí, ktorí si spríjemnili tento deň asi 300 kilometrovou jazdou na svojich bicykloch. Na akcii sa zúčastnilo 17 ľudí. V priebehu oficiálnej trasy ESA, účastníci pomenovaní „šlapky“ najazdili na bicykloch v priemere 550 kilometrov po slovenských cestách. Tí ktorí sa iba vozili - „autisti“, síce najazdili viac kilometrov, ale ... aj tak im ďakujeme, že nám vozili našu batožinu.

Tak teda dovidenia o rok.

Ján Horňák