ESA 2004

XI. ročník ESA 2004

"Strážovsko - Fatranský okruh"

Tento rok sme zahájili už druhú desiatku cyklistických putovaní za astronómiou v dňoch od 3. do 7. augusta. Hlavým cieľom ebicykla bola návšteva amatérskych astronómov a ich pozorovateľní.


   Prvá etapa nás hneď v úvode zaviedla na frekventovanú cestu smerom na Prievidzu. Ale už po niekoľkých kilometroch sme odbočili na Nitrianske Rudno a teda na kľudnejšiu vedľajšiu cestu. Pomalé stúpanie do Strážovských vrchov malo svoje vyvrcholenie na horskom sedle nad obcou  Zliechov v nadmorskej výške 740 metrov, odkiaľ sú nádherné pohľady na okolitú prírodu.

Neskoré odpoludnie sme si spríjemnili obedom v reštauračnom zariadení v Ladcoch, počas ktorého sa nad nami prehnala búrka. Tú sme prečkali pod strechou a keď obschli cesty, pokračovali sme vo svojej ceste za amatérskou astronómiou.

Prvú návštevu ebicykla sme absolvovali v obci Plevník-Drienové, kde má svoju pozorovateľňu Marián Mičúch, ktorého fotografie hviezdneho vesmíru sa objavujú aj v KOZMOSe. V záhradnom domčeku s odsuvnou kupolkou sú umiestnené ďalekohľady, ktoré okrem astrofotografie využíva aj na prácu v astronomickom krúžku. Hlavný prístroj na paralaktickej montáži je Newtonov ďalekohľad s priemerom 20 centimetrov.

Ďalšiu návštevu sme zvládli ešte v ten istý večer v neďalekej Považskej Teplej, kde v areáli Základnej školy je postavená hvezdáreň s kupolou o priemere 4 metre. Tú si postavil ďalší amatérsky astronóm František Michálek. Najväčší ďalekohľad na paralaktickej montáži je Newton s priemerom zrkadla 35 centimetrov. Ale počasie nám neumožnilo, aby sme sa mohli týmto prístrojom pokochať krásami nočnej oblohy. Nakoniec sme sa presunuli do Považskej Bystrice, kde sme v telocvični Strednej priemyselnej školy strojníckej mali zabezpečené nocovanie.

            Nasledujúci deň nás čakala etapa do Kysuckého Nového Mesta, kde sa nachádza jediná profesionálna hvezdáreň tohtoročného ebicykla. Hneď ráno sa náš cyklistický pelotón rozdelil na dve skupiny. Jedna skupina aj so sprievodným vozidlom išla kratšou trasou cez Bytču a Žilinu. Už po pár kilometroch sme sa zastavili pod Považským hradom. Rozhodli sme sa spraviť výstup až na vrchol, ale bicykle sme odložili pod zrúcaninou hradu, odkiaľ sme pokračovali na vlastných nohách. Z Považského hradu sme mali krásne výhľady na veľký úsek Považskej doliny.

Potom sme pokračovali až do Bytče, kde sme si urobili obedňajšiu prestávku. Ďalšia trasa viedla cez Žilinu až do Kysuckého Nového Mesta, kde nás už očakával riaditeľ hvezdárne Ján Mäsiar.

Druhá  skupina sa vybrala po trase Manínska tiesňava, ďalej cez Súľovské vrchy do Lietavy s výstupom na Lietavský hrad a potom cez Žilinu do Kysuckého Nového Mesta. Keď dorazili obidve skupiny, tak nás riaditeľ previedol po budove a poinformoval o činnosti hvezdárne, plánoch do budúcnosti a na záver sme stihli absolvovať aj nočné pozorovanie najväčším ďalekohľadom hvezdárne – refraktorom s priemerom 20 centimetrov.

             Tretia etapa bola zase z tých náročnejších. Po krátkom úseku po hlavnej ceste do Krásna nad Kysucou sme odbočili do Kysuckých kopcov smerom na Novú Bystricu. Pomalé stúpanie a príjemné počasie nás doviedlo až k Vodnej nádrži Nová Bystrica. Tu sme odbočili na lesnú cestu, po ktorej sme obišli priehradu až k osade Harvelka, kde sme sa napojili na cestu, ktorá kedysi spájala Novú Bystricu s Oravskou Lesnou.

Po nej sme na úseku 6 kilometrov „našľapali“ asi 300 výškových metrov. Pre nás „cestárov“ to bolo najvyššie položené miesto na trase ebicykla v nadmorskej výške 846 metrov. To už sme mali pod sebou Oravskú Lesnú a prvú plánovanú návštevu. Vo firme pána Mojmíra Murína, ktorá sa zaoberá kamenárskymi prácami, sa od jari tohto roka venujú už aj brúseniu zrkadiel.

Na prelome mesiacov apríl - máj sa tu konal prvý „Oravský“ kurz brúsenia zrkadiel pod vedením Milana Kamenického, ktorý nepriamo naväzuje na akciu poriadanú Hvezdárňou v Partizánskom. Pán Murín je navyše nadšeným priaznivcom astronómie a tak sme tu mohli vidieť nielen ďalekohľady, či už hotové alebo rozpracované, vákuovú naparovaciu komoru, ale aj hrubú stavbu astronomickej pozorovateľne a konštrukciu kupole pre ňu.

Po tejto návšteve sme boli pozvaní pánom Murínom na obed do miestnej reštaurácie. Potom sme spolu s Pavlom Dubovským, ktorý za nami prišiel do Oravskej Lesnej, samozrejme na bicykli, pokračovali plánovanou trasou smer Námestovo. Dvaja odvážlivci sa rozhodli spolu s Pavlom vyštverať na svojich tátošoch na vrch Magurka a potom cestou - necestou až do Podbiela.

My ostatní  sme zostali radšej na ceste, kde sme si spravili krátku zastávku pri Oravskej priehrade. Do Podbiela sme dorazili vo večerných hodinách. Po reštauračnej večeri sme zakotvili v telocvični pri Základnej škole, kde sme mali prenocovať.

Neskoro večer sme ešte navštívili pozorovateľňu s odsuvnou strechou, kde Pavol Dubovský pomocou 30 centimetrového Newtona na Dobsonovej montáži pozoruje premenné hviezdy. Patrí medzi najaktívnejších pozorovateľov premenných hviezd nielen u nás, ale aj na celom svete. Pri pozorovaní objektov hviezdnej oblohy sme zakončili tento deň.

            Nasledujúce ráno sme ešte navštívili múzeum v Podbieli a vyrazili do ďalšieho etapového mesta Martin. Zakrátko sme sa doviezli do Oravského podzámku, nad ktorým sa na vysokom brale vypína Oravský hrad. Je ozajstnou dominantou nad riekou Orava, preto sme ho nemohli obísť. Po ľahkom obede sme pokračovali ďalej.

Autor článku aj s ďalším ebicyklistom sa v Dolnom Kubíne nalodil na sprievodné vozidlo a cez Chočské vrchy sa previezol do Liptovskej Teplej. Tu sme absolvovali neplánovanú návštevu výrobcu ďalekohľadov - Milana Kamenického. V jeho dielni vznikajú kvalitné ďalekohľady nielen pre astronómov - amatérov. Potešilo nás, že bol ochotný podeliť sa o svoje skúsenosti s výrobou optiky a konštrukčnými problémami pri výrobe ďalekohľadov.

Ostatní ebicyklisti pokračovali na trase cez Kraľovany do Martina, s krátkymi zastávkami pri zaujímavých lokalitách a poniektorí si spríjemnili trasu pri Šútove, kde sa vďaka dobrému počasiu mohli aj okúpať. V pozorovateľni Martinského gymnázia nás očakával zaujímavý človek Ivan Šabo.

Tento profesor je v súčasnosti správcom astronomickej pozorovateľne gymnázia. Okrem astronómie sa venuje experimentálnym programom z oblasti optiky  a fyziky. Načerpali sme veľa zaujímavých informácií, ale na to, aby sme mohli naplno využiť jeho dlhoročné pedagogické skúsenosti, by sme museli stráviť vo hvezdárni oveľa dlhší čas. Ale my sme na to mali iba jeden krátky večer. Pod kupolou  hvezdárne je umiestnený ďalekohľad Maksutov-Cassegrain 180/1800 a na pozorovania sa využívajú aj ďalšie prenosné ďalekohľady.

            Posledný deň nás čakala návratová etapa do Partizánskeho. Cestou cez Kláštor pod Znievom, Budiš a Vyšehradské sedlo v nadmorskej výške 579 metrov, sme prešli posledné vrchy na trase. V tento deň nás za Prievidzou zachytila búrka a tak som na záver ebicykla aj zmokol. Rozumnejší ebicyklisti vyčkali lepšie počasie v reštaurácii. Do Hvezdárne v Partizánskom sme sa ale vrátili plní zážitkov z tohtoročného ebicykla, počas ktorého najlenivejší cyklisti najazdili po slovenských cestách asi 420 kilometrov.

Ján Horňák