Esa 2022

Esa 2022

Ebicykel Slovenských Astronómov

XXIX. ročník  – „ Karpatský veterník “

                  V tomto roku sme sa rozhodli pre hvezdáreň - AGO Modra Piesok, ktorá mala byť našou hlavnou základňou. Z tej sme mali vyrážať na všetky strany do okolia Malých Karpát. Termín konania ESA 2022 bol naplánovaný na 23. – 29. júla.

                Ako sme teda začali? Prvý deň sme sa mali dopraviť do hvezdárne nad Modrou. Väčšina ebicyklistov to riešila nasadnutím na bicykel a odšľapaním 120 kilometrov dlhou trasou. Ale v tento deň nebol najväčším problémom tých 120km, ale neskutočné teploty odpoludnia až 38ºC. Preto sme vyrazili už zavčasu ráno, aby sme väčšiu časť trasy odjazdili dopoludnia. Po skupinkách sme sa rôznymi cestami vydali do Hlohovca, kam sme dorazili krátko po poludní.

Jašter pri Hlohovci

A naša prvá dlhšia prestávka bola pri štrkovisku pred Hlohovcom a po okúpaní a doplnení tekutín sme sa po cyklotrase cez železničný most dostali na druhú stranu Váhu. V odpoludňajšom horúcom počasí sme napredovali cestou cez Trnavu a ďalej na Modru, odkiaľ  nasledoval už len výjazd okolo Zochovej chaty do hvezdárne. Tam postupne prichádzali ebicyklisti po skupinkách až do večera.

Po príchode do hvezdárne

                Nedeľná etapa bola už oveľa príjemnejšia aj čo sa týka trasy aj teploty. Po raňajkách sme vystúpali  do sedla Čermák a odtiaľ dole kopcom do Kuchyne. Potom sme vyrazili trasou cez Vojenský obvod Záhorie do Veľkých Levár. V krásnom prostredí lesov Vojenského Obvodu Záhorie sme sa lesnými cestami a miestami aj piesočnými dunami presúvali po trase.

VO Záhorie

Potom sme zabočili do Studienky, kde sme posedeli v miestnej krčmičke. Odtiaľ sme pokračovali stále vojenskými lesmi najkratšou cestou do Rohožníka. Za Rohožníkom sme zakotvili pri vodnej nádrži Vývrat, kde sme sa najedli a vykúpali a pritom sme stihli aj návštevu nášho dlhoročného spoluebicyklistu.

Posedenie na Vývrate

Nasledoval dlhý výjazd dolinou na sedlo Hubálová a zakončenie etapy s návratom do hvezdárne. Po približne 70 km trase sme mali ešte dosť síl na večernú opekačku a posedenie pri ohníčku.

                Pondelok nás čakala opäť dlhšia a náročnejšia trasa. Cez sedlo Čermák sme sa napojili na Štefánikovu cyklomagistrálu, ktorou sme sa hore-dole plahočili až na Pezinskú Babu. Tam sme si chceli posedieť v bufete a trocha zrelaxovať po namáhavých horských kilometroch, ale ledva sme dostali nejaké pitivo.

Dobrá bola aj voda z Prameňa

No asi tam skapal pes a my sme museli pokračovať ďalej. Zviezli sme sa cez Slnečné údolie a Limbach až do Pezinka. Našim hlavným bodom trasy bola hvezdáreň v Senci. A tak sme zamierili cyklotrasou cez Viničné a potom prašnou, poľnou akože cyklotrasou do Sv. Martina a Senca. Po obedovom menu sme na chvíľu zakotvili pri Čiernovodskom jazere s kúpaním v krištáľovo čistej vode.

Kúpanie v Senci

Návšteva hvezdárne ktorá je umiestnená na škole v centre mesta bola pre väčšinu účastníkov príjemným spestrením. O hvezdáreň sa starajú členovia združenia SOLAR a v budove školy prevádzkujú aj prenosné planetárium. Pri našej návšteve nás sprevádzal Jaroslav Šimon, ktorý nám predviedol hlavný ďalekohľad Nasmith-Cassegrain 400/7000 umiestnený v kupole na streche.

Hvezdáreň Senec

 Po prehliadke sme sa vydali  znova na cestu cez Šenkvice, kde sme v miestnom pohostinstve doplnili tekutiny a pokračovali do Modry. Poslednú zastávku pred stúpaním na Zochovu chatu sme absolvovali v reštaurácii Bowling a potom už len večerný výjazd na kopec do hvezdárne.

V reštaurácii Bowling

                Utorkové ráno nás prekvapilo nečakanými dažďovými prehánkami. Preto sme z postele vyliezli neskôr a bicykle sme v tento deň nechali odpočívať, že budeme spoznávať len blízke okolie po vlastných nohách. Dopoludňajší dážď sme ešte prečkali na chate pozeraním videí z predchádzajúcich ročníkov ESA. Odpoludnia už spŕchlo len sporadicky a preto sme do programu zaradili aj turistiku po okolí. Večerný program si skupina ebicyklistov spestrila ochutnávkou vín v Modre.

Modranské červené

                V stredu sme vyrazili plánovanou trasou cez známe sedlo Hubálová a ďalej dosť krkolomnou lesnou cestou cez sedlo Skalka okolo plota zvernice a potom dole kopcom k vodnej nádrži Horné Orešany. Pri priehrade sme sa najedli v miestnej krčme a potom pokračovali okolo priehrady cez Dolné Orešany a prekrásne vinice cyklotrasou na Doľany.

Húf cyklistov

Niektrí ebicyklisti si ešte odskočili do neďalekých Smoleníc a ostatní sa tešili na návštevu hradu Červený Kameň, kam sme dorazili v skorom odpoludní. Po prehliadke hradu sme napredovali dolinou okolo Častej-Papierničky čo je rekreačné zariadenie NR SR a ďalej lesnou cestou k Zochovej chate. Tam sme si urobili poslednú zastávku aj s pivným posedením a záverečným stúpaním ku hvezdárni.   

Smolenický zámok

                Vo štvrtok nás čakala posledná trasa pohorím Malých Karpát. Najskôr sme vyrazili známym smerom do kopca na sedlo Čermák a ďalej opatrným zjazdom dole kopcom do Perneku. Potom sme napredovali asfaltovou cestou do Lozorna, kde sme sa naobedovali v miestnej krčme. Neskôr sme zastavili pri priehrade, kde sme sa aj okúpali. Ďalej sme napredovali pomalým stúpaním až na hrebeň Malých Karpát.

V lese nad Pernekom

Tam sme sa rozdelili na dve skupiny. Tá prvá pokračovala trasou na Limbach a Pezinok,  druhá zamierila na Jur s návštevou Veľkomoravského hradiska, zrúcanín hradu Biely kameň a cez Svätý Jur. Obidve skupiny sa potom stretli v Modre v Bowling bare na večeru odkiaľ sme potom vyšľapali spoločne do hvezdárne.

Hvezdáreň Modra Piesky

                Piatkové ráno sa nieslo v rozpačitom duchu. Balenie a príprava na poslednú etapu s návratom do Partizánskeho. Po raňajkách sa malé skupinky ebicyklistov vytrácali z chaty AGO Modra Piesok, aby sa vydali na poslednú cestu v tomto ročníku ESA. Ešte pred Trnavou sa poniektorí zastavili v areáli kaštieľa v Budmericiach a pokračovali najkratšou cestou cez Trnavu na Leopoldov.

kaštieľ v Hlohovci

Po ceste sme ešte navštívili aj kaštieľ v Hlohovci, ktorý sa nachádza sa južne od mesta, na okraji rozsiahleho stromového parku. Skupinky ebicyklistov sa stretli až v Horných Štitároch odkiaľ spolu pokračovali na Topoľčany. Posledná zastávka bola v reštaurácii Zlatý baránok v Topoľčanoch a potom sme dokončili tento ročník ESA večerným príchodom do hvezdárne v Partizánskom.

V tomto ročníku sa akcie zúčastnilo 14 ebicyklistov, ktorí odšľapali počas šiestich dní asi 500 kilometrov, ale niektorí mali najazdené aj viac ako 600 kilometrov. A aj keď sme v tomto ročníku mali len minimum astronomických zážitkov, tak poznávanie prírody a kultúrnych pamiatok nám to bohato vynahradilo.