HST lab 2008

Logo HSTlab 2008V roku dvadsiateho výročia Hvezdárne v Partizánskom sa už po štvrtý krát zmenili priestory hvezdárne na Hviezdnu stanicu teenager - Letné astronomické bádanie. Tak, ako predchádzajúce tri ročníky, organizátor podujatia pripravil od 2. do 8. augusta 2008 náročný program. Okrem klasických prednášok na tému Anatómia Slnka, História času, Ako vznikol vesmír, Kamene na nebi a na Zemi, atď., ktoré odzneli v dopoludňajších hodinách, bolo pripravené náročné Laboratórium pre šikovné ruky. A že účastníci podujatia mali šikovné ruky, sa môžete presvečiť v galérii na nasledujúcej strane.
Laborovalo sa na kozmickej sonde Phoenix, ktorú si postavil každý mladý laborant. O úspešnosti svojej práce sa mohol presvedčiť pokusom na ostré pristátie v oblasti Vastitas Borealis, v ktorej skutočne 26. mája t.r. pristála kozmická sonda NASA PHOENIX. I keď ta naša oblasť bola len kruhom nakresleným v areáli hviezdnej stanice, z 21 pokusných pristátí bolo len jedno úspešné.

Hlavným výstupom Lab bol však metrový model Hubbleovho kozmického ďalekohľadu. Vďaka trpezlivosti a precíznosti práce, hlavne členov Stellar klubu, ktorý pracuje pri hvezdárni sa včas podarilo veľkolepé dielo, ktoré doplní vstupný interiér hvezdárne. O náročnosti stavby takto veľkého modelu vesmírneho ďalekohľadu môžu podať správu len samotní konštruktéri modelu, i keď len z papieru. Tento model sa od predchádzajúceho modelu, ktorý si účastníci stavali počas predminulého ročníka, líšil nielen svojou veľkosťou, ale i vnútorným vybavením, takým akým je osadený skutočný HST. Veď posúďte sami. Na svoje miesto museli konštruktéri papierového modelu dať okolo 250, dielov (akoby súčiastok), ktoré zodpovedajú skutočnosti. Stavanie modelov zabralo účastníkom podujatia štyri popoludnia. Najväčší podiel na finalizácii modelu kozmického ďalekohľadu majú Michal Lachký, Matej Špeťko, Ondrej Kamenský, Jakub Kovalík a Krištof Kamenický pod ostrým dohľadom hlavného konštruktéra, pracovníka hvezdárne Valentína Korineka.

Prednášky tohto ročníka hviezdnej stanice mali netradičnú podobu, boli nielen originálne vizualizované, ale i doplnené trojrozmernými pomôckami. Rok 2008 je rokom planéty Zeme, úvodná prednáška bola prednesená a zároveň vizualizovaná prostredníctvom softvéru umožňujúceho virtuálne lety nielen na orbite Zeme, ale i v celej slnečnej sústave. Nové možnosti prezentácie aktuálnych informácií a poznatkov predviedol nový zamestnanec hvezdárne Bc. Marek Pizúr. Na aktuálnu tému hľadanie exoplanét mal zaujímavú prednášku poslucháč PF MU v Brne Stanislav Kováč, ktorý jednu z metód hľadania planét pri iných hviezdach, astrometriu, aj vizualizoval. ( viď. obr. ) Prostredníctvom prednášky nás Mgr. Peter Poliak previedol mestom Houston, Space centrom, kde sme mohli nahliadnuť do minulosti americkej kozmonautiky a do Apollo mission control centra, z ktorého sa riadili výpravy Američanov na Mesiac. Hosť Hviezdnej stanice, Mgr. Peter Kušnirák, poslucháčov oboznámil s najnovšími poznatkami z výskumu malých telies slnečnej sústavy.
Pohľad do tmy každého účastníka fascinoval, nielen voľným okom, ale hlavne ďalekohľadom, ktorý bol k dispozícii. Od hlavného ďalekohľadu hvezdárne až po vlastné, ktoré si mohli mladí pozorovatelia priniesť. Počas noci sa samozrejme pozorovali objekty hviezdnej oblohy. Najjasnejšiemu objektu na oblohe - planéte Jupiter, sa zakresľovala poloha jeho mesiačikov, zakresľovala sa poloha súhvezdí v okolí severného pólu, ale i známe Messierovské objekty na letnej hviezdnej oblohe.

Veľkému záujmu sa tešili i nové priestory slnečno-hviezdneho observatória, novej pozorovateľne kde našiel svoje miesto i chromosféricky ďalekohľad ktorý mnohým účastníkom odhalil časť slnečnej atmosféry.
Aby si čitateľ príspevku nemyslel, že na mladých záujemcov o pobyt v stanici čakala len úmorná práca, vo voľnom čase medzi jednotlivými aktivitami, si mohli účastníci zahrať stolný tenis, pozrieť si dobrý astronomický, alebo vedeckofantastický film, prejsť sa do okolia hvezdárne, alebo len tak posedieť pri táboráku.
Posledný deň, ako ináč, patril súťažiam, preverovali sa poznatky prezentované počas podujatia, vypúšťal sa model kozmickej sondy Phoenix a vyplňoval sa Hubble test, zavŕšila sa fotodokumentácia podujatia. A kto získal zaujímavé ceny? Nikto z účastníkov podujatia neodišiel na prázdno, všetci obdŕžali malú pozornosť v podobe dobrého stráveného času medzi priateľmi so záľubou o astronómiu.

Na záver svojho príspevku by som sa chcel poďakovať celému kolektívu Hvezdárne v Partizánskom za veľmi dobré zhostenie sa svojich úloh, počas realizácie podujatia, našim lektorom Mgr. Petrovi Kušnirákovi, prom. fyzikovi Jozefovi Bezákovi, Stanovi Kováčovi ako i Janovi Horňákovi a Valentínovi Korinekovi. Tak, ako predchádzajúce ročníky, sa našli dobrí ľudia, ktorí nám prispeli na stravu. Tento rok to bola Šimonovianska pekáreň, ktorá nás zásobila dobrým chlebíkom a pečivom.

Rok 2009 je medzinárodným rokom astronómie, je to priestor, aby tento ročník Hviezdnej stanice teenager bol ešte zaujímavejší ako ten, o ktorom ste sa tu práve dočítali.

Vladimír Mešter
Hvezdáreň v Partizánskom