HST lab 2016

HST lab 2016

Vo Hvezdárni v Partizánskom boli aktivity v rámci astronomického tábora pod názvom  HST - Letné Astronomické Bádanie - Dobrodružstvo so svetlom splnené nad očakávania.

Učastníci tábora v priebehu týždňa absolvovali päť prednášok, ktorými si rozšírili svoje vedomosti. V utorok si vypočuli prednášku Prom.fyz Jozefa Bezáka z Nového Mesta nad Váhom o vzniku Zeme a vývoji človeka a riaditeľ hvezdárne Vladimír Mešter ich previedol orientáciou na oblohe a  úkažkou spoznávania súhvezdí.  Mimo týchto prednášok začali aj s prácami v takzvaných sekciách, kde sa popasovali buď so stavbou robota alebo lepením papierového modelu kozmickej sondy Juno, ktorá sa tohto roku úspešne dostala na obežnú dráhu najväčšej planéty našej slnečnej sústavy, Jupitera. Rovnako museli učastnicí tábora pamätať aj na iné aktivity a to vypaľovanie predkreslených obrazov na preglejke pomocou lupy a Slnka a taktiež pri dodržiavaní pitného režimu nesmeli zabudnúť použiť fľašu ako materiál na konštrukciu vodnej rakety, ktorú rovnako počas tábora vypúštali.

Stredu otvorila prednáška o vode, ktorú si pre nich pripravil a prezentoval pracovník hvezdárne Mgr. Valentín Korinek. Dozvedeli sa, že voda netečie len na Zemi, ale dokonca aj na Marse. Tryská z gejzírov nielen v pozemských podmienkach, ale rovnako aj ďaleko pri obrích planétach našej sústavy. Na konci prednášky mali možnosť vidieť raketu na liehový pohon, ktorá štartovala priamo v prednáškovej sále. Po načerpaní síl v podobe pravidelnej prestávky na jedlo a pitie pokračovali buď vo vypaľovaní, alebo v lepení kozmickej sondy, či programovaní postavených robotov. Na sklonku tohto produktívneho dňa im pracovník hvezdárne Ján Horňák odprednášal základy optiky, vďaka ktorej sa dozvedeli ako  fungujú ďalekohľady.

Štvrtok sa niesol v trochu inom duchu. Hneď po raňajkách sa účastníci zbalili na cestu a spolu s pracovníkmi, ktorí na nich celý týždeň dohliadali, vyštartovali autobusom do Tríbečského múzea v Topoľčanoch. Absolvovali dve expozície, ktoré ich previedli históriou hornej Nitry. Dozvedeli sa aj to, že väčšina vtákov žijúcich na Slovenku patrí k ohrozeným druhom, dokonca aj vrabce. Posledná časť návštevy  prevetrala ich umelecké schopnosti v podobe modelovania. Svoje výtvory si mohli vziať samozrejme so sebou. Po návrate sa šli hneď posilniť v podobe plánovaného obeda, po ktorom si dali menšiu siestu a hneď sa  s vervou pustili  do konštrukcie vodnej rakety. V ďalšej prednáške pod názvom "Katastrofa raketoplánu Chalanger" im pracovník hvezdárne Filip Pittner porozprával o raketách, pohonoch a raketoplánoch. Po dňoch  útrap v podobe nepriaznivého počasia  konečne mohli vo štvrtok večer mladí bádatelia pozorovať krásy nočnej oblohy. Po pozorovaní sa rozložili v spacákoch na tráve a užívali si pohľad na meteory.

Predposledný deň bol dňom na to, aby si dokončili všetko, čo si zaumienili. Piatok bol aj dňom hodnotenia. Hodnotili sa štarty vodných rakiet aj ich konštrukcia. Vyhodnocovali sa aj kresby vypaľované pomocou Slnka a zdarne zlepené modely kozmickej sondy. Stavbu robotov a konečný program, vďaka ktorému roboti ožili, hodnotil Ing. Ľudovít Baranček, ktorý sa im v tejto sekcii venoval počas celého tábora. No a v neposlednom rade si formou astrokvízu preverili svoje vedomosti, ktoré počas tábora získali.

Spoločné vyhodnotenie sa konalo v sobotu a ocenení si prevzali kopu cien a nikto neodišiel na prázdno.

                                                                                                                                                              
Viac si môžete pozrieť v dole priloženej galérii a vo videu: https://youtu.be/_2KKEDnEOw4

Stretneme sa na HST 2017. Dovidenia

TK

Fotogaléria

93 fotografií