StarCon 2010

StarCon 2010

Tohtoročnou hlavnou témou StarConu boli exoplanéty, teda planéty, ktoré v poslednej dobe objavujeme pri iných hviezdach, mimo našej slnečnej sústavy.

O tejto téme nám prišiel viac porozprávať RnDr. Peter Vereš z Modry. Návštevníkom vo svojej prednáške priblížil všetko o vzniku našej a iných hviezdych sústav, rozdelenia planét až po jednotlivé metódy pozorovania a objavovania planét, ktoré sa nachádzajú mimo našu slnečnú sústavu. Návštevníci mohli vidieť, že ešte stále sme len na začiatku v objavovaní nových svetov a často pri týchto objavoch namiesto odpovedí nachádzame stále nové a nové otázky.

Mimo prednášky mali návštevníci možnosť zoznámiť sa s astronomickou pozorovaciou technikou značky Celestron, ktorú prišla prezentovať firma Tromf s.r.o. z Banskej Bystrice. Predpoveď počasia sa našťastie nepotvrdila a tak po zotmení boli tieto ďalekohľady umiestnenené vonku na terase hvezdárne, kde mohli návštevníci pomocou nich pozorovať objekty zimnej a jarnej oblohy. Súčasne počas pozorovania bežala v prednáškovej sále projekcia astronomických dokumentov a bolo teda len na návštevníkoch čomu dali prednosť.

Fotogaléria

15 fotografií