Kurz praktickej astronómie 2014

Kurz praktickej astronómie 2014

Praktikum je určené pre aktívnych členov astronomických krúžkov, členov Slovenského zväzu astronómov amatérov a ďalších záujemcov, ktorí sa venujú amatérskym astronomickým pozorovaniam, alebo sa takýmto pozorovaniam chcú v budúcnosti venovať. Cieľom kurzu je priblížiť nielen teoretické informácie, ale aj praktickú stránku pozorovaní.

Kurz praktickej astronómie – „ FAREBNÉ SLNKO „ prostredníctvom teoretických a praktických prezentácii sa pozrieme na druhú skrytú tvár našej dennej hviezdy Slnka na chromosféru, farebnú vrstvu v ktorej môžeme vidieť protuberancie, filamenty, granuláciu.  Bude príležitosť digitálne zachytiť

     

PROGRAM SEMINÁRA

Sobota : 20. september 2014

12:00 - 14:00  Príchod účastníkov – prezentácia, ubytovanie
15:00 – 16:00  Prednáška : Problém mladého Slnka - Mgr.Július Koza,PhD.   
16:00 - 16:30  Prestávka : občerstvenie
16:30 – 17:30  Prednáška : Praktické fotografovanie slnečnej fotosféry a chromosféry Slnka – Ing.Marián Mičúch  

18:00 – 19:00  Večera – reštaurácia Modena
20:00 - 22:00  Prednáška: Malé praktikum fyziky Slnka - Mgr.Július Koza ,PhD.      
               Prezentácia : Perzeidy 2014, Ing. Marián Mičúch
               Praktické úkážky pozorovaní objektov hviezdnej oblohy
                        - prezentácia prenosného digitálneho planetária


Nedeľa :21. september 2014

08:00 - 09:00  Raňajky
09:00 - 12:00  Praktikum :  Slnečna fotosféra - fotoprakticky
                          Fotografujeme slnečnú chromosféru
12:00 - 13:30  Obed
13:30 - 15:00  Praktikum : Spracovanie digitálnych snímok Slnka

Mgr. Július Koza, Ph.D., Astronomický ústav SAV Tatranská Lomnica
Problém mladého Slnka
  Astrofyzik Carl Sagan začiatkom 70-tych rokov minulého storočia poukázal na rozpor medzi predstavami o svietivosti mladého Slnka a geologickými údajmi, pomenovaný ako problém mladého Slnka. Problém nie je čisto astrofyzikálny, ale postihuje viac prírodovedných disciplín a jeho uspokojivé riešenie stále nemáme. Prednáška predstavuje podstatu problému a prehľad možných riešení.

Hviezdni dvojníci Slnka
  O jedenásťročnom cykle slnečnej aktivity vieme 166 rokov a pozorujeme ho 400 rokov. Fyzika Slnka má stále ďaleko k pochopeniu tohto prejavu činnosti magnetického dynama Slnka, ktoré z neho robí premennú hviezdu. Pozorovanie Slnku podobných hviezd a jeho dvojníkov pomáha pochopiť chovanie slnečného a hviezdneho magnetického dynama. Prednáška je prehľadom toho, čo sme sa dozvedeli o cykličnosti aktivity Slnka pozorovaním jeho dvojníkov.

Malé praktikum fyziky Slnka  
  „Nevstupuj, kto neovládaš geometriu“ hlásal nápis nad vstupom do dávnej Platónovej Akadémie v starých Atenách. Prednáška spojená s praktikom predstavuje to, čo by mal ovládať záujemca o fyziku Slnka a dáva návod, ako a odkiaľ získať potrebné zručnosti a praktické skúsenosti.
Solis nuncius – Slnečný spravodaj prináša prehľad aktuálnych noviniek z oblasti fyziky Slnka tak, ako ich autor zaznamenal na nedávnych konferenciách a mítingoch a ako o nich referuje odborná literatúra. V centre pozornosti budú nové veľké pozemské slnečné ďalekohľady, kozmické observatóriá a pokrok v riešení vybraných problémov (napr. jemná štruktúra chromosféry, spikuly a fibrily).

Slnko prakticky
  Fotografujeme slnečnú fotosféru a chromosféru – praktické ukážky ako kvalitne zachytiť prostredníctvom astronomického ďalekohľadu a digitálu dve tváre slnečnej atmosféry. Ako získať maximum informácii s nafotografovaného materiálu, finty a ukážky spracovateľskej technológie s výbornym výsledkom.